Ekonomi

Merkez bankaları faiz indirimi beklentilerine direniyor, piyasalar tepki gösteriyor

Merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesini bekleyen yatırımcılar, hem İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) hem de ABD Merkez Bankası’nın mali genişlemeye yönelik acil bir planlarının olmadığının sinyallerini vermesiyle bu hafta aksiliklerle karşılaştı. BoE, Perşembe günü faiz oranlarını 16 yılın en yüksek seviyesinde tuttu ve politikada bir değişiklik yapmayı düşünmeden önce fiyat baskılarında sürdürülebilir bir düşüşe dair daha fazla kanıta ihtiyaç duyduğunu söyledi. Bu karar, BoE politika yapıcıları arasında faiz oranlarının gelecekteki yönüne ilişkin anlaşmazlığa rağmen alındı.

Fed’in Çarşamba günü Mart ayında faiz indirimine gideceği yönündeki beklentileri boşa çıkaran kararı, Wall Street’te Eylül ayından bu yana en büyük tek günlük düşüşe neden oldu. Sonuç olarak, daha önce borçlanma maliyetlerinin düşeceği umuduyla Ekim’den Ocak’a kadar %15 artan küresel hisse senetleri düştü ve tahvil piyasaları da zorluklarla karşılaştı.

Yatırımcılar artık Fed’in ilk çeyrek puanlık faiz indiriminin Mayıs ayında gerçekleşmesini bekliyor ve bu da daha önce Mart ayında faiz indirimi olasılığını öngören beklentileri ayarlıyor. Benzer şekilde BoE’nin mayıs ayına kadar faiz indirimi yapma ihtimali de günün erken saatlerine göre azaldı.

Avrupa Merkez Bankası, Fed ve İngiltere Merkez Bankası da dahil olmak üzere merkez bankaları, enflasyondaki düşüş ile enflasyonun yeniden yükselebileceği korkusunu dengelemek zorunda oldukları bir durumla karşı karşıya. Euro Bölgesi’nden gelen enflasyon verileri beklentiler doğrultusunda düşüşe işaret ederken, çekirdek enflasyonda beklenen düşüş yaşanmadı. BoE ayrıca enflasyon iddiasını da revize ederek %2 hedefinin üçüncü çeyrekte aşılacağını ve hedefe Kasım ayında tahmin edilenden bir yıl sonra, 2026 sonuna kadar dönülmeyeceği öngörüsünde bulundu.

Mali uzmanlar arasındaki genel fikir birliği, merkez bankalarının eninde sonunda faiz oranlarını düşüreceği yönünde; ancak ekonomik büyüme önemli ölçüde kötüleşmediği sürece bunu yapmanın aciliyeti yok. Bu temkinli duruşun ekonomik büyüme istikrarlı kaldığı sürece hisse senedi piyasalarını desteklemesi beklenirken, devlet tahvillerinde dalgalanma yaşanması mümkün.

10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin ve Alman tahvillerinin getirileri Ekim ayındaki zirve noktalarından düştü ve iki yıllık İngiltere tahvillerinin getirileri de geçen yılın zirvelerinin oldukça altında. Ancak analistler, faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin belirsizlik nedeniyle tahvillerin daha da yükselme potansiyelinin sınırlı olduğuna inanıyor.

Piyasa dinamikleri artık büyük ölçüde enflasyon ve istihdam bilgilerinin gidişatından etkileniyor ve öngörülemeyen olaylar potansiyel olarak değişim için katalizör görevi görüyor. Uzun vadede bazı yatırımcılar, daha agresif faiz indirimlerinin fiyatlandığı ABD ve Euro Bölgesi tahvil piyasaları yerine İngiltere tahvillerini tercih ediyor ve bu beklentilerin karşılanmaması halinde satış riskleri ortaya çıkıyor.

Finansal koşulların gevşetilmesi merkez bankaları için faiz indirimlerinin zamanlamasına karar verirken önemli bir konu haline geldi. Gözlemciler, BoE’nin Fed’in sonbaharda yaşadığı, piyasa beklentilerine uyum sağlamanın güvercin yorumlara ve müteakip faiz artışlarına yol açarak enflasyonu kontrol etme çabalarını karmaşıklaştıran deneyimlerinden ipuçları alabileceğini öne sürüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haber-bozkurt.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu