Tayland’da oy sayımı başladı: Muhalefet önde
Tayland’da halk genel seçimler için sandık başına gitti. 2006 yılındaki askeri darbeyle görevden alınan eski başbakan Thaksin Shinawatra’nın kızı Paetongtarn Shinawatra’nın sandık başına gittiği ve 2014’teki askeri darbeye önderlik eden Başbakan Prayuth Chan-ocha’nın da aday gösterildiği seçimlerde, sandıklar bugün yerel saatle 17.00’de kapandı.
Reuters’in haberine göre oyların yüzde 6.45’inin sayıldığı ülkede seçimleri Shinawatra’nın Pheu Thai partisi önde götürüyor. Hemen arkasından başka bir muhalefet partisi, “İleriye Taşı” geliyor. Seçim Kurulu’nun önseçim sonuçlarını yerel saatle 22:00’de açıklaması bekleniyor.
‘TAYLAND İÇİN TARİHİ BİR GÜN’
BBC’nin haberine göre, Başbakan Chan-ocha’nın askeri darbeye karşı çıkan iki siyasi partiye karşı yarıştığı seçimlerde ülke genelinde kurulan seçim merkezlerinde 95 bin oy kullanıldı. Meclisin alt meclisinden 500 milletvekilinin seçileceği seçimlerde Seçim Kurulu, 52 milyon seçmenin yüzde 80’inin sandık başına gittiği bilgisini paylaştı.
Seçimden önce konuşan Başbakan Chan-ocha, muhalefet partilerinin gerçekleştirdiği reformların “kaos getireceğini” söylerken, seçimler öncesi yapılan anketlerde Paetongtarn Shinawatra’nın Pheu Thai partisi önde çıktı. Pheu Thai’nin 12 Mayıs’taki son mitinginde konuşan Paetongtarn Shinawatra, seçimlerin yapıldığı bugün Tayland’ın ‘cunta rejiminden demokratik yönetime geçeceği’ tarihi bir gün olacağını söyledi.
‘BÜTÜN SİYASİ KURUM HAKKINDA REFERANDUM’
The Guardian gazetesinin haberine göre, seçimlerde yarışan muhalefet partilerinden “Move Forward”ın seçim öncesi anketlerde oyları yükseldi ve partinin özellikle gençlerden oy alacağı tahmin edildi.
Parti, ülke siyasetini ordunun etkisinden arındırma ve tekelleri yıkma taahhüdünde bulunmuş ve bunun genç kuşakların desteğini kazandığı söylenmiştir.
2020’DEKİ PROTESTOLARDAN SONRA İLK SEÇİM
Tayland’da bugün yapılan seçimler, 2020’de ülke çapında geniş çaplı gençlik protestolarının ardından 2020’de yapılan ilk genel seçimler. 2020’deki protestolar, darbe sonrası iktidara gelen başbakanın görevden alınması ve nüfuzunun sınırlandırılmasını talep ediyordu. ve monarşinin zenginliği.
Bangkok’taki Thammasat Üniversitesi’nde siyaset bilimcisi olan Prajak Kongkirati, seçimlerin “sadece ordu için bir referandum değil, aynı zamanda tüm siyaset kurumu için bir referandum” olacağı görüşünü paylaştı. Kongkirati, “Seçimler Tayland’ın demokrasiye dönüşünde çok önemli bir adım olacak, ancak bu yol sorunsuz olmayabilir.” dedi. (DIŞ HABERLER)